Az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségű bevitele nagyon fontos szervezetünk egészséges működéséhez. Hozzájárulnak az egészséges szív- és érrendszer megőrzéséhez, támogatják az agyi funkciókat, segítséget nyújthatnak az akcé és az ekcéma tüneteinek enyhítésében, továbbá a mentális egészség megőrzésében.
A három legfőbb omega-3 zsírsav az ALA, az EPA és a DHA.
→ Jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavakat tartalmaznak a halak és a tenger gyümölcsei (különösen a hidegvizű zsíros halak, például a lazac, a makréla, a tonhal, a hering és a szardínia)
→ A mag- és diófélék, például a lenmagolaj, a chia mag és a dió szintén jó omega-3 források.
→ Az elegendő omega-3 bevitelhez érdemes még növényi olajokat fogyasztanunk, például a lenmagolajat, a szójababolajat vagy kanolaolajat.
→ A mesterségesen dúsított ételek - például egyes joghurtok, gyümölcsitalok, szója alapú italok és instant formulák - szintén segítségünkre lehetnek az elegendő omega-3 bevitel biztosításában.
Ellentétben más nemzetek, például a mediterrán, európai országok gasztronómiájával, a magyar étrend viszonylag kevés olyan fogásokat tartalmaz, melyek fogyasztásával rendszeresen hozzájuthatunk a szükséges napi omega-3 bevitelhez. Azok számára, akik kevés halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak, érdemes lehet omega-3 étrend-kiegészítőt alkalmaznia.
Fontos azonban, hogy új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljunk orvosunkkal, különösen betegség vagy rendszeres gyógyszerszedés esetén.
Az alábbi adatok kizárólag az ALA nevű omega-3 zsírsavra vonatkoznak.
• 0-12 hónap: 0,5 g
• 1-3 év: 0,7 g
• 4-8 év: 0,9 g
•9-13 év (fiú): 1,2 g
• 9-13 év (lány): 1,0 g
• 14-18 év (fiú): 1,6 g
• 14-18 év (lány): 1,1 g
• felnőtt férfi: 1,6 g
• felnőtt nő: 1,1 g
• várandós és szoptató (felnőtt korú): 1,4 g
• várandós és szoptató (tinédzser korú): 1,3 g
A JutaVit Omega-3 pro mélytengeri halolaj kapszula nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen EPA és DHA zsírsavakat.
Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének megőrzésében. A halolajban található Omega-3 (és a benne lévő EPA és DHA) hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, a DHA hozzájárul a normál agyműködés és normál látás fenntartásához.
A GAL Halolaj Omega-3 jól hasznosuló, természetes formájában tartalmazza az omega-3 teljes spektrumát koncentráltan, természetes tokoferolokkal (E-vitamin) együtt.
Idegrendszer javítása, szív- és érrendszer javítása, gyulladások csökkentése, bőr és a haj egészségének megőrzése.
Többszörösen telítetlen Omega 3-6-9 zsírsavak kedvező arányban halolajból és növényi olajokból (lenmag és borágó) a szívműködés támogatásához.